Deze website is verplaatst naar Waterwandeling.nl

Tiendwegen en kades

Tiendwegen en kades zijn puur Hollands cultureel erfgoed. De kades werden ingezet bij het droogleggen van onze polders, dat betekent dat de kades al vanaf het ontstaan van een polder aanwezig waren. Op heel veel kaarten uit de Middeleeuwen zijn daarom de kades vaak al te zien.

Tiendwegen zijn ook al eeuwenoud maar het ontstaan van deze verbindingswegen tussen de verschillende plaatsen in Zuid Holland kent meerdere definities. De een zegt dat het gaat om een verbastering van het woord ziehen is wat trekken of afvoeren betekent. De ander gaat om het woord tiende. Het deel van de oogst wat een boer moest afstaan aan de adel.

Tiendwegen en kades zijn overal in Utrecht, Zuid Holland en het westelijk deel van Gelderland te vinden. Reden om over deze paden in het groen een aantal wandelingen uit te zetten.

Blokje Blokland

Montfoort is een mooi oud stadje met een leuk centrum, maar de omgeving is ook zeer karakteristiek. Blokland in het bijzonder. Blokland komt van Beloken Land wat laagliggend land betekent. En dat is het, een laagliggend deel van Nederland met volop water in sloten, plassen en vaarten. Deze wandeling laat je kennismaken met een oerhollands stukje cultuur en natuur.

Horeca is er aan het begin- en eindpunt, onderweg is er niets. Je kunt de wandeling combineren met een bezoek aan het oude stadje Montfoort aan de Hollandse IJssel

 

 

Langs kades en dijken

De laaggelegen komgronden tussen Culemborg, Beusichem en Geldermalsen laten de eeuwenlange strijd tegen het water zien. Overal zie je water, sloten, plassen en brede vaarten voor de afvoer in regenrijke perioden.
Men heeft om dit gebied te ontginnen overal kades aangelegd die vaak al eeuwenoud zijn. Deze kades bieden prachtige vergezichten en doen daarnaast veelal nog steeds dienst als (wandel)pad. Bij Beusichem verandert de route, we gaan de Lek volgen over de Lekdijk. Het landschap blijft kenmerken van het waterland houden maar hier bepaalt de rivier meer het landschap.
Culemborg en Beusichem hebben beide een oude kern. Bij Beusichem is dat voornamelijk de markt, Culemborg is wat groter en heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de poort en het Elizabethweeshuis. In beide plaatsen is voldoende horeca aanwezig.

Langs Lekdijk en Tiendweg

Ameide is een oud rivierdorp met een mooie oude kern vlak naast de Zouweboezem. Deze korter wandeling laat je kennismaken met twee soorten landschappen. Bijzonder is idat je vlak langs het water van de rivier loopt. Je kunt zelf kiezen of je over of onderlangs de dijk loopt. Er is horeca in Ameide.

Lingelandschappen

Een wandeling langs de Linge met eerst een paar meanders van de rivier. Je ziet steeds het kerkje van Acquoy van een andere kant.

Na de pittoreske dijkdorpjes Acquoy en Rhenoy gaan we het achterland in en veranderd het landschap. Alles hier is gebaseerd op de strijd tegen het water, brede weteringen, gemaaltjes, kleine molentjes, maar ook veel grienden. Het zijn echt de komgronden die zo kenmerkend zijn voor het rivierenland.

Richting Marienwaerd veranderd het landschap weer en wordt het meer parkachtig en zie je de eerste fruitbomen weer verschijnen. 

Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan glasstad Leerdam of kunstfort Asperen. Er is voldoende horeca onderweg.

Tiendwegen en kades tussen Beesd en Leerdam

Een wandeling met meerdere soorten landschappen. Allereerst een wandeling door een komgrondgebied met open graslanden, grienden maar ook de eerste Tiendweg op onze route. Het tweede deel gaat langs de oevers van de Linge, een schilderachtig riviertje in de Betuwe. Het derde deel bestaat wederom uit een Tiendweg maar ook de oude plaatsjes Asperen en Leerdam.

Tiendwegen en kades tussen Culemborg en Beesd

Tussen Culemborg, Geldermalsen en Beesd ligt een vergeten stukje Hollands landschap. Een echt komgrond gebied met veel grasland, rechte sloten, grienden en populierenbossen. Het laatste deel van de wandeling gaat over landgoed Marienwaerd. Dit alles maakt het een gevarieerde wandeling.

Tiendwegen en kades tussen Gouda en Woerden

Vanaf station Goverwelle lopen we bijna direct de bebouwing uit en lopen we over een mooie Tiendweg. Rechts zien we de plaatsjes Haastrecht en Hekendorp. Wij lopen in de richting van de Wiericke. De Wiericke was een onderdeel van de oude Hollandse waterlinie. De Enkele Wiericke is gegraven in 1364 en de dubbele Wiericke voor 1367.

We lopen een stukje langs de Wiericke over een grasdijk. Vervolgens gaan we opnieuw een kade volgen, deze kade is wat breder en heeft ook wat meer begroeiing. In de verte hoor je het geluid van snelwegen en vliegtuigen maar toch waan je je alleen op de wereld.

De route brengt ons naar de oude binnenstad van Woerden, opnieuw een oud plaatsje met een aardige oude binnenstad. Van hieruit lopen we naar het station van Woerden

Tiendwegen en kades tussen IJsselstein en Montfoort

IJsselstein is een oud plaatsje aan de rivier de Hollandse IJssel. Het heeft een mooie oude kern en heeft een katholieke historie, net als Montfoort trouwens ons eindpunt van vandaag. De wandeling is een combinatie van historie en groen. Eerste deel gaat langs de Hollandse IJssel. Het laatste deel gaat wederom over een Tiendweg. We eindigen in Montfoort, wederom een oud Hollands plaatsje mooi gelegen aan de Hollandse IJssel.

Tiendwegen en kades tussen Leerdam en Lexmond

Vanuit het oude plaatsje Leerdam lopen we eerst naar een Tiendweg in de bebouwde kom maar daarna verlaten we de bebouwing al snel. Wederom rechte kades, vergezichten en een wandeling door mooie griendbossen. We eindigen in een aardig oud plaatsje Lexmond. Let op horeca en OV op zondag in de omgeving van Lexmond

Tiendwegen en kades tussen Lexmond en Schoonhoven

Dit is een het vergeten broertje van het Groene Hart. Relatief onbekend maar landschappelijk gezien misschien wel mooier dan de bekende variant. Want rustiger, groener, rechter en de sloten zo hier en daar veel breder. Het eerste deel langs de Rijssekade en de Zouweboezem zijn fantastisch, het lijkt hier alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. Maar ook Noordeloos en de Tiendweg tussen Ameide en Nieuwpoort zijn prachtig. Tussen al het groen een aantal leuke oude plaatsjes zoals Meerkerk en Ameide, prachtig is het relatief onbekende vestingstadje Nieuwpoort. Het eindpunt is bereikbaar via het Schoonhovens veer.

Tiendwegen en kades tussen Montfoort en Oudewater

Montfoort is een oud plaatsje met een aardige kern. Bijzonder is het Kasteel. Vanuit Montfoort lopen we eerst over een rustige weg en later over een mooie grasdijk naar Linschoten. Linschoten is oud met een aardig centrum. In het centrum is een cafe waar het interieur de laatste 100 jaar waarschijnlijk nauwelijks gewijzgigd is, een echte aanrader.

Vanuit Linschoten volgen we het riviertje de Linschoten dat door groene weilanden naar Oudewater slingert. Ook Oudewater is een mooi oud plaatsje, bekend van de heksenwaag, met een bijzondere kern.

Tiendwegen en kades tussen Oudewater en Gouda

Dit is een wandeling over Tiendwegen en kades die bijna niet te evenaren is. De Tiendweg is minstens 5 km lang en loopt dwars door de polder. De polder bestaat uit smalle percelen en brede sloten. Haastrecht ligt halverwege en is een mooi plaatsje met veel historie. Hierna volgen we een jaagpad langs de Hollandse Ijssel. Laatste deel gaat langs de Gouwe door het oude centrum van Gouda

Tiendwegen en kades tussen Polsbroek en IJsselstein

Deze wandeling laat je volop kennismaken met het groene hart, bijna tien kilometer kade, maar ook een mooi oud Hollands stadje IJsselstein. Polsbroek komt voor in het boek "Het Wassende Water" van Herman de Man.

Bijzonder is het moerasgebied tussen Polsbroek en Oudewater. De kade en onze route loopt er pal langs. Beklim de uitkijktoren even om te genieten van een prachtig vogelrijk gebied.

Tiendwegen en kades tussen Schoonhoven en Polsbroek

Een wandeling met voornamelijk kades, dus veel begroeiing, mooie doorkijkjes naar weilanden en vergezichten. Schoonhoven is een mooi oud plaatsje, heb je tijd om even door het oude stadje te lopen dan is dat een aanrader.

Bij Cabauw volgen we een kerkepad, een bijzonder cultuurhistorisch element. Vermeldenswaardig is dat Polsbroekerdam in het verleden bekend stond om een aantal bijzondere geloofsgenootschappen het zwavelstokkengeloof en de zwartjannetjes.

Je loopt hier een deel door het land van een boer. Soms is het wat moeilijk om het pad te zien maar loop gewoon in de richting van de sloten in de richting van Polsbroek. Daar kom je weer op de verharde weg